Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2008 15:27 - Националната граница: бариера или мост над река
Автор: daisynka Категория: Изкуство   
Прочетен: 12035 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 06.07.2008 15:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     Вечните борби в древността са се водели поради еднородни или не чак до там причини: кой да владее повече територии, кой да управлява даден район, кой да се ползва от природните блага, кой да властва над социалните, икономическите и политическите убеждения на обществото и т.н. В резултат на тези противоречиви взаимоотношения между народите са се формирали националните граници.
     Първоначалната идея вероятно е била всеки да маркира и огради територията си с цел еднолична собственост и права върху тази земя. Но в модерното общество границите имат по-скоро пространствена функция, отколкото чисто бариерна. И ако Цезар и Александър Македонски са искали да създадат империя на три континента, която да бъде най-могъщата в света и да диктува правилата, то днес всички ние живеем във времето на глобализацията и интерактивната комуникация, чрез която всеки миг може да се пренесеш на различно място на Земята само с едно кликване на мишката.
     Ако погледнем на нещата по-мащабно в световен план, то съвременният човек би казал, че няма значение дали живееш в Австралия или пък във Франция, защото днес си в Сидни, а утре, като се събудиш, си на летището в Париж. Преносът на хора, информация, капитали и стоки е напълно осъществим и улеснен от прогресиращите научни технологии, възможностите са неограничени по отношение на развитие и напредък. Държавните граници се явяват само една линия, очертаваща национално-социалната характерология и принадлежност, река, над която мостът е укрепен със здравите бетонови плочи на разбирателството и устремения в бъдещето поглед.
     Светът е едно "глобално село", в което животът се определя от социалната действителност, икономическите дадености, природния ресурс и човешкия фактор. Тези предпоставки определят диференциацията на страните на силно и слабо развити. От тук и различията в живота на хората - от небостъргачите на Бродуей до развалините, останали след множеството размирици в Косово. И ако си от тези, които населяват неперспективната действителност на страните от Третия свят, то държавната граница се оказва бариера, която възпира порива на личността към самопостигане.
     Тя, личността, има своята "обетована земя", но за да я открие, трябва да извърви дългия, трънлив път, лъкатушещ между "борбата" с институциите, предразсъдъците на обществото, болката от сбогуването с родината, но не и с държавата, която те ограничава в собствените си предели и принудително те задържа в задушаващата си прегръдка.
     И точно стремежът към непостигнатото е онзи мотиватор, който дефинира бъдещето на човека. Той предопределя по-нататъшните му стъпки, той категоризира понятието напредък.
     Дали ще бъде мост над река, или бариера-препядствие, прекрачването на националната граница е прекрачване в атмосферата на романтичното и авантюристично пространство на новото и непознатото. Там властва само едно - стремежът на човечеството към обединение, падане на ограниченията, равнопоставеност между расите, половете, социалното положение...




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - perfect
17.08.2008 20:33
idealno eeeee!!!! {{}}}{{{}}
цитирай
2. анонимен - dobro e
22.11.2009 12:25
dobro e
цитирай
3. анонимен - njoy
22.11.2009 12:26
анонимен написа:
dobro e

da dobro e :))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: daisynka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 123298
Постинги: 44
Коментари: 49
Гласове: 269
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930